PODPROGRAM 2018 – efekty
- Ochotnicza Straż Pożarna w Batorzu [nazwa OPL] z terenu województwa lubelskiego przy współpracy Bankiem Żywności w Lublinie realizowała Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2018 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie wrzesień 2018 – czerwiec 2019.
- Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
- warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
- skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
- mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
- mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
- cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
- tłuszcze (olej rzepakowy),
- dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).
- Pomoc żywnościowa trafiła do 100 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa lubelskiego
- Wydaliśmy osobom potrzebującym:
o 4 487,00 ton żywności;
o 200 paczek żywnościowych;
o 0 posiłków;
- W ramach Podprogramu 2018 dla 100 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 1 warsztatów edukacyjnych w ramach działań towarzyszących:
- Ekonomiczne – 1 spotkanie dla 17 uczestników
- Żywieniowe – 1 spotkanie dla 17 uczestników
- Kulinarne – 1 spotkanie dla 17 uczestników
- Niemarnowanie żywności – 1 spotkanie dla 17 uczestników