KGW „Moczydlanka”

3 kwietnia 2020

Koło swoją działalność oficjalną i społeczną rozpoczęło 18 grudnia 2018r. – stało się pełnoprawnym kołem o nazwie KGW ,,Moczydlanka”. Nazwa zaczerpnięta została od nazwy miejscowości tj. Nowych Moczydeł. Koło liczy 16 osób (kobiet i mężczyzn) będących mieszkańcami wsi.

  • Przewodnicząca: Danuta Krawczyk
  • Zastępca: Justyna Wcisło
  • Skarbnik: Beata Pawłasek

Członkowie koła wspólnie starają się działać na rzecz lokalnego środowiska, wiją wieńce dożynkowe, wyplatają palmy wielkanocne , wykonują stroiki świąteczne. Każdy członek  KGW jest osobą wyjątkową mającą jakiś talent, toteż wytworzone przez nich ozdoby, dekoracje, stroiki są wyjątkowe i niepowtarzalne. Swoje rękodzieło wystawiają organizując kiermasze i biorąc udział w dożynkach, podtrzymując tradycje i obyczaje wcześniejszych pokoleń. Członkowie Koła dążą do poprawy warunków życia na wsi, służą pomocą i dobrą radą, współpracują z ARiMR , Gminnym Ośrodkiem Kultury w Batorzu oraz Urzędem Gminy w Batorzu. Są to osoby pracowite, zgrane i chętne charytatywnie wspierać działalność koła. Wspólnymi siłami wyremontowali swoją siedzibę, a z otrzymanych od Gminy Batorz dofinansowań zakupili wyposażenie kuchni.

Członkowie KGW,,Moczydlanka” z Nowych Moczydeł to Osoby Gospodarne i Wyjątkowe!!!

 

Fotografia: KGW podczas dożynek parafialnych w Błażku (15.08.2018).

 

 

Fotografia: Wieniec dożynkowy 2019r.

 

Fotografia: Kiermasz KGW w Gminnym Ośrodku Kultury w Batorzu (15.12.2019).

 

 

Przepis na chleb Regionalny KGW ,,Moczydlanka”

Zaczyn

  • 2 szk. ciepłej wody
  • 0,5kg mąki żytniej
  • 1/4 kostki drożdży

Składniki łączymy w miseczce i pozostawiamy na noc.

 

Składniki na ciasto

  • 1l ciepłej wody
  • 1 łyżka soli
  • 1/2 kostki drożdży
  • ok 2-2,5kg mąki

 

Do zaczynu wlewamy wodę, dodajemy drożdże i część mąki .Wyrabiamy ciasto o konsystencji jak na racuchy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 2 godz. w ciepłe miejsce.

Po tym czasie dodajemy sól i resztę mąki .Wyrabiamy chleb do konsystencji jednolitej, jeśli jest zbyt rzadki dodajemy odrobinę maki. Odstawiamy do wyrośnięcia .Wyrośnięte ciasto wykładamy na wcześniej wysmarowaną olejem blaszkę i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Można posypać makiem lub sezamem. Pozostawiamy chleb na chwilę, aby wyrósł i wkładamy do piekarnika (lub pieca) o temp. 200 stopni na około  1 godzinę.

Smacznego życzy KGW,,Moczydlanka”

 

 

Przepis na „GRYCZAK”

Należy uparować:

  • 1 l kaszy gryczanej
  • 1 1/2 l mleka
  • łyżkę soli.

 Do uparowanej kaszy dodać:

  • 1 kg sera
  • 1 l śmietany
  • 1 margarynę
  • 5 jajek
  • 1 łyżkę mąki ziemniaczanej
  • sól (do smaku)
  • cukier (do smaku) .

Wyrobić ciasto (o konsystencji ciasta naleśnikowego) z:

  • 1 szklanki śmietany
  • 1 jajka
  • 1 łyżeczki cukru
  • szczypty soli
  • 1 łyżeczki sody.

Smacznego życzy KGW,,Moczydlanka”