Dzień Pieczonego Ziemniaka
Była to międzyszkolna integracja młodzieży (wzajemne poznanie się, zapoznanie i przedstawienie). Dzieci poznały też historię ziemniaka, skąd przybył i od kiedy stał się głównym składnikiem naszego pożywienia i jego wartości odżywcze. W związku z tym przygotowano wiele atrakcji min.: ognisko, 2 quizy wiedzy o ziemniaku, a także ziemniaczane konkursy sprawnościowe (rzut ziemniaka do wiaderka, sadzenie i zbieranie ziemniaków, bieg z ziemniakiem na łyżce, skoki w workach, wybór ziemniaka olbrzyma i zrobienie cudaka –kartoflaka) gdzie rywalizowały ze sobą 2 drużyny po 10 osób, reszta dopingowała. Najważniejszy moment tego spotkania to oczywiście ognisko: pieczenie kiełbasek i ziemniaków. Po przeprowadzonych konkursach- dzieci choć zmęczone miały świetny humor i apetyt- więc kartofelki szybko znikały. Opowiadając o tradycji wykopków, wróciliśmy na moment do przeszłości, gdzie jesienią przez ok. 3 tygodnie dymy unosiły się na polach: palono ogniska, pieczono ziemniaki i ogrzewano się, bo nie zawsze pogoda była sprzyjająca. Był to znak, że trwają wykopki ziemniaków. Prace wykonywano ręcznie motykami. Trzeba zaznaczyć, że ziemniak jak wiele innych owoców i warzyw doczekał się swojego święta i jest obchodzony 23 września. Patronem ziemniaka jest św. Tekla.