Dzień Pieczonego Ziemniaka

15 grudnia 2017

Była to międzyszkolna integracja młodzieży (wzajemne poznanie się, zapoznanie i przedstawienie). Dzieci poznały też historię ziemniaka, skąd przybył i od kiedy stał się głównym składnikiem naszego pożywienia  i jego wartości odżywcze. W związku z tym przygotowano wiele atrakcji min.: ognisko,  2  quizy wiedzy o ziemniaku, a także  ziemniaczane konkursy sprawnościowe (rzut ziemniaka do wiaderka, sadzenie i zbieranie ziemniaków, bieg z ziemniakiem na łyżce, skoki w workach, wybór ziemniaka olbrzyma i zrobienie cudaka –kartoflaka) gdzie rywalizowały ze sobą 2 drużyny po 10 osób, reszta dopingowała. Najważniejszy moment tego spotkania to oczywiście ognisko: pieczenie kiełbasek i ziemniaków. Po przeprowadzonych konkursach- dzieci choć zmęczone miały świetny humor i apetyt- więc kartofelki szybko znikały. Opowiadając  o  tradycji wykopków, wróciliśmy na moment do przeszłości, gdzie jesienią przez ok. 3 tygodnie  dymy unosiły się na polach: palono ogniska, pieczono ziemniaki i ogrzewano się, bo nie zawsze pogoda była sprzyjająca. Był to znak, że trwają wykopki ziemniaków.  Prace wykonywano ręcznie motykami. Trzeba zaznaczyć, że ziemniak  jak wiele innych owoców i warzyw doczekał się swojego święta i jest obchodzony 23 września. Patronem ziemniaka jest św. Tekla.

Urząd Gminy Batorz

Adres ul. Batorz Pierwszy 52A 23-320 Batorz
Fax +48 15 874-51-32
E-mail sekretariat@batorz.gmina.pl
Telefon GMINA: +48 15 874-51-34 WÓJT GMINY: +48 015 874-51-38 ZASTĘPCA WÓJTA: +48 015 874-58-22
Wpłaty Bank Spółdzielczy w Kraśniku oddział Batorz 24 8717 1110 2008 8000 3838 0002

Formularz kontaktowy